Home > Scouting

Scouting

Wat is scouting?

Scouting is één van de leukste, meest afwisselende vrijetijdsbestedingen. Iedereen vanaf zeven jaar kan bij Scouting terecht. Je geloof, huidskleur of afkomst doen er niet toe. Ook een handicap hoeft je niet tegen te houden om een actieve scout te zijn.

Ruim 100.000 jongens en meisjes in ons land zijn lid van scouting. Samen met ruim 15.000 kaderleden en 10.000 bestuursleden vormen zij de grootste jeugd- en jongerenvereniging van Nederland. Scouting is niet alleen leuk, maar je leert er ook nog een boel. Goed samenwerken bijvoorbeeld, of leiding geven.
 

De doelstelling van scouting Nederland

  Scouting Nederland wil het spel van verkennen in Nederland bevorderen op grondslag van de ideeën van Lord Baden Powell om daarmee een plezierige beleving van de vrije tijd te bieden aan meisjes en jongens. Waardoor een bijdrage wordt geleverd aan de vorming van de persoonlijkheid.
 

Waarom dragen leden van Scouting een uniform?

Bij Scouting dragen we het uniform volgens de regels van Scouting Nederland. Maar waarom eigenlijk? Veel mensen zeggen dat het uniform militaristisch aandoet maar niets is minder waar. Wij dragen het uniform in de eerste plaats vanuit de letterlijke betekenis van het woord "uniform": uniform betekent "gelijk"; de gelijke kleding zorgt ervoor dat verschillen tussen mensen (rijk en arm) niet meer zichtbaar is, iedereen is GELIJK.
 

Deskundige leiding?

Ruim 25.000 vrijwilligers maken het mogelijk dat meer dan 100.000 kinderen en jongeren het spel van Scouting spelen. Zij zijn als het ware de reisleiders van de ontdekkingsreis. De bedenkers van het avontuur. Een groot deel van die vrijwilligers doet dat als leidinggevende. Daarnaast zijn er allerlei mensen actief in verschillende besturen en in ondersteunende functies. Leidinggevenden worden door Scouting Nederland zelf opgeleid. Het trainingsaanbod is maatwerk. Na een basistraining blijven leidinggevenden zich verder ontwikkelen met gespecialiseerde vervolgtrainingen. Ook voor leiding staat plezier voorop. Ze doen het tenslotte vrijwillig. Maar niet vrijblijvend. U mag van hen dan ook 100% inzet verwachten.
 

Een Scout ontwikkelt z'n eigen talenten.

Er is ruimte voor de persoonlijke interesses van ieder kind. Daarom is Scouting ook zo veelzijdig. Een Scout verliest de ander nooit uit het oog. Samenspel en samenwerken is erg belangrijk, niet voor niets beloven ze elkaar: Jullie kunnen op me rekenen. Scouts staan bovendien open voor hun omgeving. Scouting respecteert alle culturen in de wereld en wil er van leren. En minstens zo belangrijk: de natuur. Geen beter leven dan buitenleven. En daar moet je zuinig op zijn.
 

Voor wie is deze scoutinggroep bedoeld?

De leden van de groep komen uit de stad Groningen of uit de omgeving.
Onder de leden verstaan we jeugdleden, leiding en bestuur. De groep is een gemengde groep van jongens en meisjes.
 

Speltakken

Een Scoutinggroep bestaat gewoonlijk uit een speleenheid voor iedere leeftijdsgroep, zodat de kinderen binnen de eigen groep overgaan van het ene onderdeel naar het volgende. Een groep kan meerdere speleenheden voor dezelfde leeftijdsgroep hebben. De leeftijdsgroepen zijn:

Welpen 7 - 12 jaar
Scouts 12 - 16 jaar
RSA 16 - 18 jaar
Roverscouts 18 jaar en ouder